Micropower startar fabrik för litiumjon-batterimoduler i Växjö 

Micropower, som tillverkar batteriladdare, breddar nu sin verksamhet och startar fabrik för batterimoduler i Växjö. Fabriken kommer att tillverka moduler med litiumjon-celler, en ny, renare och energieffektivare typ av batterier som bland annat används till truckar i industrin. I och med satsningen nyanställer företaget ett 30-tal personer.

PRESSMEDDELANDE

 

– Batteriproduktionen kommer att komplettera vårt befintliga produktsortiment på ett bra sätt då vi nu kommer att kunna erbjuda en total energilösning för kunden. Vi räknar med att komma igång med produktionen i den nya fabriken efter sommaren och rekryterar just nu för fullt, både produktionspersonal och tjänstemän, säger Patrik Alvånger, projektansvarig på Micropower.

 

Tydligt skifte
Micropower har sedan länge erbjudit batteriladdare till traditionella bly-syra-batterier. I februari 2017 köpte Micropower in sig i batteritillverkningsföretaget Specificate Innovation, numer Micropower Lionova, i Göteborg, som specialiserat sig på just litiumjontekniken och modultillverkning av dessa battericeller. I och med den nya fabriken i Växjö kommer Micropower att kunna erbjuda kompletta och integrerade litiumjon-system med batterimoduler, styrning, övervakning och laddning.

 

– Vi ser ett tydligt skifte där allt fler lager och industrier väljer att gå över till truckar utrustade med litiumjon-batterier framför traditionella bly-syra-batterier. Det känns mycket bra att vara med och bidra till detta skifte eftersom det är en förflyttning till en mer effektiv och miljösmartare lösning, säger Patrik Alvånger.

 

Stadig tillväxt
Micropower bygger nu upp en helt ny produktionslinje för batterimoduler med litiumjon-celler. Den nya batterifabriken kommer att ligga på Arabygatan i Växjö med beräknad produktionsstart i augusti.

 

I och med satsningen nyanställer företaget ett 30-tal personer varav 15–20 kommer att arbeta i den nya fabriken och resterande vid huvudproduktionsenheten av laddenheter, som även den ligger i Växjö.

 

– Vi har haft en stadig tillväxt i många år och säljer fler batteriladdare än någonsin. För att kunna möta våra kunders behov har vi nyligen investerat i två nya slutmonteringslinor till vår produktionsenhet i Växjö som ökar vår produktionskapacitet. Det gör att vi nu behöver anställa ytterligare, säger Torbjörn Lindgren, vd för Micropower.

 

Om litiumjon-batterier

Litiumjon-batterier är en ny typ av energieffektiva batterier som framför allt ersätter de gamla bly-syra-batterierna. Litiumjon innehåller mer energi per vikt och volym, är underhållsfria och har längre hållbarhet än blybatterier. En annan fördel med litiumjonbatterier är att de inte kräver specifika rum för laddning. Förutom att litiumjon-batterier används till industritruckar är de även vanliga i den snabbt växande elbilindustrin.

 

Om Micropower
Micropowergruppen utvecklar, producerar och säljer ett komplett utbud av lösningar för optimerad batteriladdning och strömförsörjning. Företaget är idag marknadsledare i Norden för batteriladdare till truckapplikationer. Huvudkontoret med utveckling, tillverkning och försäljning finns i Växjö, men företaget har även verksamheter i Finland, Tyskland, Kina och USA. Bolaget har omkring 200 anställda varav ungefär 140 arbetar i Växjö. www.micropower-group.se

 

För mer information, kontakta:
Torbjörn Lindgren, vd Micropower, torbjorn.lindgren@micropower.se, +46 (0)70-352 59 95

Patrik Alvånger, projektansvarig Micropower, patrik.alvanger@micropower.se, +46 (0)70-199 21 81